Laptop kopen tips
Laptop online kopen
Onze ondernemers hebben de kennis en expertise in huis om u van uitstekend advies te voorzien. Op deze pagina leest u waar u op moet letten voor het als u een laptop wilt kopen. Gaat u liever naar de winkel? Zoek dan hier uw lokale EP:Ondernemer op.
Voordat u een laptop gaat kopen, is het belangrijk dat u weet waar u de laptop voor wilt gaan gebruiken. U heeft bijvoorbeeld voor het spelen van zware games andere specificaties nodig dan wanneer u de laptop alleen gebruikt voor draadloos internetten, email en het bewerken van uw Office documenten. Op deze pagina vindt u het advies van uw persoonlijke ondernemer waar u op moet letten bij de aanschaf van een laptop en welke laptop het beste bij u past.
Klik hieronder snel en eenvoudig naar het juiste advies onderdeel voor het kopen van een laptop:
1. Processor
2. Harde schijf (HDD)
3. Intern geheugen (RAM)
4. Videokaart
5. Schermdiagonaal
6. Tips bij het kopen van een laptop
1. Processor
De processor is het kloppend hart van de laptop en zorgt ervoor dat de laptop zijn werk kan doen. U kunt ervan uit gaan dat hoe sneller de processor is, hoe sneller uw laptop kan werken. De processor is te herkennen aan een cijfer, zoals Intel Core i5 of AMD 8 series. Hoe hoger het cijfer van de processor, hoe meer de laptop aan kan. Het spreekt dus voor zich dat hoe intensiever u uw laptop gebruikt en hoe zwaarder de programma's zijn die u gaat gebruiken, hoe zwaarder de processor moet zijn.
2. Harde Schijf (HDD)
Iedere laptop is voorzien van een interne harde schijf. Dit is de opslagruimte voor al uw documenten, films, foto's en muziek. Daarnaast gebruikt uw laptop ook opslagruimte voor de geïnstalleerde programma's en het besturingssysteem van uw notebook. Vanzelfsprekend geldt hoe groter de harde schijf is, hoe meer data u kunt bewaren. Als u bijvoorbeeld uw laptop alleen gebruikt voor uw email of surfen op internet, kan 320GB al genoeg zijn. Gaat u aan de slag met het maken van Office documenten of video's, dan is 500GB aan te raden. Bent u van plan om veel zware games te installeren, dan is het verstandig om een laptop te kopen met 750GB-1TB opslaggeheugen.
Naast een harde schijf wordt er steeds meer gebruik gemaakt van SSD (Solid State Drive) schijven. Het grootste verschil met de harde schijf, zit hem in het feit dat de SSD geen bewegende delen bevat. Hierdoor biedt een SSD de volgende voordelen:
Een SSD is gemiddeld vier keer sneller dan een normale harde schijf. Schokbestendig - de SSD bevat geen mechanische onderdelen, waardoor deze beter bestand is tegen vallen en stoten. De SSD is veel energiezuiniger dan een normale harde schijf, wat voor u betekent dat een laptop met SSD een langere accuduur heeft. Doordat een SSD geen mechanische onderdelen bevat, is deze veel stiller t.o.v. een normale harde schijf. Hierdoor wordt uw laptop zeer geruisloos.
3. Intern geheugen (RAM)
Het interne werkgeheugen is het tijdelijk geheugen waar gegevens worden opgeslagen van programma's die op dat moment worden gebruikt. Hierbij kunt u denken aan het besturingssysteem, actieve programma's of openstaande Office documenten. In de regel geldt hoe meer en sneller het RAM- of werkgeheugen, hoe sneller uw laptop is. Bent u van plan om meerdere, zware taken tegelijk uit te voeren, dan raden wij u aan om 6-8GB geheugen te kiezen. Gebruikt u uw laptop alleen voor uw email en surfen op internet, kan 4GB al voldoende zijn.
4. Videokaart
De videokaart, ook wel grafische kaart genoemd, heeft als functie het weergeven van beelden op uw laptop/notebook. Hoe sneller, complexer de beelden zijn, hoe zwaarder en sneller de videokaart in uw laptop moet zijn. De meeste laptops zijn tegenwoordig voorzien van een 'onboard' videokaart. Dit betekent dat de videokaart direct is aangebracht op het moederbord van de laptop. Bent u van plan om uw Office documenten te bewerken, uw email te behandelen of om op internet te surfen? Dan heeft u aan een onboard videokaart voldoende. Gebruikt u uw laptop voor het spelen van zware games? Dan raden wij u aan om een externe videokaart aan te schaffen.
5. Schermdiagonaal
De schermafmeting welke voor u geschikt is afhankelijk van waar u uw laptop voor gaat gebruiken. Laptops zijn op dit moment beschikbaar in de maten 10 inch tot 17 inch. Bent u bijvoorbeeld veel onderweg, dan kunt u het beste kiezen voor een 10-14 inch notebook, omdat u deze gemakkelijk overal mee naar toe kunt nemen.Gebruikt u uw laptop voor thuis voor dagelijk gebruik (email, internet, Microsoft Office), dan kunt u het beste kiezen voor een 15.6 inch laptop. Gaat u zware bestanden maken of aanpassen of bent u van plan om zware games te spelen? Dan kunt u het beste kiezen voor een 17.3 inch laptop, zodat u kunt genieten van een groter beeldscherm.
Tips bij het kopen van een laptop
Hieronder vindt u een aantal handige tips waar u verder op moet letten bij het kopen van een laptop.
1. Gaat u veel Microsoft Office documenten bewerken?
Bent u van plan om uw laptop veelvuldig te gebruiken voor het bewerken van Word-, Excel- of Powerpoint documenten? Dan kunnen wij u aanraden om een los Microsoft Office Software-pakket aan te schaffen. Deze zit meestal niet standaard op de laptop of notebook die u aanschaft.
2. Maak regelmatig back-ups
Hoe vervelend het ook is, het kan zijn dat er iets met uw laptop gebeurt waardoor deze niet meer naar behoren functioneert. Daarom raden wij u aan om altijd een back-up te maken op een externe harde schijf. Deze externe harde schijf kunt u gemakkelijk aansluiten via USB en u kunt hier veel bestanden op kwijt.
Assortiment externe harde schijf
3. Neemt u uw laptop overal mee naar toe?
Neemt u uw laptop met u mee als u onderweg bent? Dan wilt u natuurlijk niet dat uw notebook beschadigd raakt. Daarom raden wij u altijd om een tas of een sleeve aan te schaffen. Hierdoor is uw laptop beschermd tegen vallen en/of stoten. Let hierbij wel op dat u een tas of sleeve aanschaft welke aansluit bij de schermdiagonaal van uw laptop.
4. Langdurig achter uw laptop?
Bijna iedere notebook is tegenwoordig voorzien van een trackpad. Bij veel en intensief gebruik, kunt u wel eens last krijgen van kramp in uw pols of handen. Om dit te voorkomen, raden wij u aan om een losse muis aan te schaffen. Dit werkt bovendien sneller en is ook nog eens ergonomisch verantwoord.