31.193 klanten beoordelen onze winkels met een 9.1

Al meer dan 50 jaar dé elektronicaspecialist

100 winkels door heel Nederland

Achteraf betalen via Klarna

Winkelzoeker

Advies over laptops

Voor het maken van de beste keuze

Wat voor laptop heb ik nodig?

Als je een nieuwe laptop wilt kopen is er keuze genoeg. Je kunt kiezen uit verschillende beeldschermformaten, processoren, hoeveelheid geheugen, opslagruimte, videochips en ga zo maar door. Welke laptop voor jou geschikt is hangt af van wat je ermee wilt gaan doen. Hieronder leggen we de verschillende onderdelen van een laptop uit, zodat jij de juiste keuze kunt maken. Door te klikken op de links ga je meteen naar laptops met die eigenschap.

Uiteraard helpen we je met je vragen ook graag in onze winkels of via de chat.

Deze adviespagina is met name geschreven uit het oogpunt van laptops met Windows, maar gaat deels ook op voor Apple MacBooks. 

Hoe groot en scherp moet mijn scherm zijn?

Globaal gezien zijn er drie populaire schermformaten: 13,3/14 inch, 15,6 inch en 17,3 inch. Wat voor jou de beste keuze is hangt af van of je de laptop vaak meeneemt, bijvoorbeeld om onderweg of ergens ander te werken. Een 17,3 laptop is hiervoor niet zo geschikt, omdat deze groter en zwaarder zijn. Een laptop met een 17,3 inch scherm raden we aan als je de laptop weinig gaat verplaatsen. Het scherm en toetsenbord zijn lekker groot – handig voor als je ogen misschien wat minder zijn – en de laptop neemt nog steeds aanzienlijk minder ruimte in dan een desktop.

Een laptop met een scherm van 13,3 of 14 inch neem je dan veel gemakkelijker mee. Deze laptops passen bijvoorbeeld gemakkelijker in een aktetas, waardoor je geen grote laptoptas nodig hebt. Deze laptops hebben geen numerieke toetsen. Voor dit laatste heeft Asus een oplossing door het touchpad hiervoor te gebruiken in enkele ZenBooks. Daarnaast zijn natuurlijk altijd een extern toetsenbord en muis aan te sluiten.

Een 15,6 inch laptop is een prima compromis tussen draagbaarheid en een comfortabel formaat. Laptops in dit formaat zijn dan ook het meest populair. Deze laptops hebben meestal wel een toetsenbord met numerieke toetsen.

Wat betreft de resolutie – het aantal pixels in het scherm, wat de scherpte bepaalt – zijn de meeste laptops voorzien van een Full HD-scherm, waardoor het beeld scherp is. Er zijn ook laptops met haarscherpe 4K Ultra HD-resolutie. Overigens kun je altijd via HDMI een externe monitor aansluiten, waarbij de resolutie niet hetzelfde hoeft te zijn als het scherm van je laptop. Je kunt prima een 4K monitor aansluiten op een laptop met een Full HD scherm en zo met meerdere schermen werken.

Wat voor processor heb ik nodig?

De processor – ook wel CPU (Central Processing Unit) genoemd – is het hart van je computer. De processor voert alle berekeningen (taken) uit en hoe sneller de processor hoe sneller de taken (zoals het openen van documenten, het surfen op internet of het spelen van games) uitgevoerd zullen worden. Er zijn twee fabrikanten van processoren: Intel en AMD, die verschillende processoren maken qua snelheid. Van Intel hebben we laptops met Pentium, Core i3, Core i5 en Core i7 processoren, waarbij de Core i7 het snelst is en de Pentium het minst snel. AMD heeft Ryzen 3, Ryzen 5 en Ryzen 7 processoren. Momenteel verkopen wij alleen laptops met de Ryzen 3, die vergelijkbaar is met een Intel Core i3. De snelheid van een processor wordt bepaald door het aantal kernen (‘cores’) van een processor – bijvoorbeeld dual-core (2), quad-core (4) en octa-core (8). Hoe meer kernen, hoe meer taken de processor tegelijk uit kan voeren. Daarnaast wordt de snelheid van de processor(kernen) uitgedrukt in Gigahertz (GHz), waarbij ook weer geldt ‘hoe meer hoe beter’.

Uiteraard is een snellere processor ook duurder, dus het is belangrijk om je af te vragen waar je de laptop voor gaat gebruiken. Voor eenvoudige taken heb je geen snelle processor nodig, en omgekeerd wil je bij zware taken dat deze een beetje vlot worden uitgevoerd. Hieronder zie je welke processor wij minimaal bij diverse scenario’s aanraden.

Intel Pentium: Internet, e-mail, office foto’s bekijken:
Intel Core i3 of AMD Ryzen 3: multi-tasken, grotere bestanden, surfen met veel tabbladen
Intel Core i5 of AMD Ryzen 5: Foto’s bewerken, casual gamen
Intel Core i7 of AMD Ryzen 7: videobewerking, zwaardere games

Hoeveel werkgeheugen (RAM) heb ik nodig?

Het werkgeheugen van je laptop bestaat uit razendsnel RAM-geheugen (Random Access Memory) en in dit geheugen worden taken opgeslagen die je vaak gebruikt. Op deze manier hoeft deze informatie niet van de harde schijf of SSD gehaald te worden, die langzamer zijn dan RAM-geheugen. Voor zwaardere taken is meer RAM-geheugen aan te raden, zodat je taken soepel blijven werken. De meeste laptops hebben 4GB (Gigabyte), 8GB of 16GB. 4GB is prima voor lichte taken, zoals tekstverwerken of surfen met weinig tabbladen open, maar met 8GB loop je aanzienlijk minder snel tegen vertragingen aan. Deze hoeveelheid is sowieso aan te raden als je wilt gamen foto/video wilt bewerken op je laptop. 16GB heb je alleen nodig bij extreem zware taken, zoals virtual reality games.

Handig om te weten: bij veel laptops is het geheugen gemakkelijk uit te breiden.

Hoeveel en wat voor opslag heb ik nodig?

Op de harde schijf (HDD) worden je bestanden bewaard, zodat ze altijd toegankelijk zijn. Al is de ‘traditionele’ harde schijf, want tegenwoordig zijn de meeste laptops uitgerust met een SSD (Solid State Drive). Waar een harde schijf gebruik maakt van bewegende delen bestaat een SSD uit geheugenchips. Je kunt het vergelijken met een SD-kaartje. Vergeleken met een harde schijf is een SSD (daardoor) veel sneller (programma’s en je laptop starten veel sneller op), betrouwbaarder, stiller en energiezuiniger. Een SSD is alleen nog wat duurder, waardoor je wat minder ‘Gigabytes voor je geld’ krijgt. Als je meer ruimte nodig hebt, dan zijn er ook laptops die zowel een SSD als een HDD hebben. Op de SSD installeer je dan je programma’s, zodat die lekker snel opstarten en op de HDD bijvoorbeeld muziek en foto’s, waarbij snelheid minder van belang is. Daarnaast kun je altijd via USB een externe harde schijf aansluiten.

Als je op je laptop vooral gebruikt voor internet, office of mailen, dan heb je aan 128GB in principe genoeg. Als je veel programma’s of grote bestanden gebruikt dan is 256GB aan te raden. Als je veel games speelt, of aan foto- of videobewerking doet, dan heb je wellicht 512GB nodig.

Welke laptop heb ik nodig om te gamen?

In principe is op elke laptop te gamen, maar in welke mate hangt af van de videochip. Bij de laptops die het minst geschikt zijn voor gaming zit de videochip geïntegreerd in de processor. Het gaat dan om modellen met een Intel (U)HD Graphics of AMD Vega videochip. Hierop kun je prima wat oudere games (zoals Rollercoaster Tycoon) spelen, maar wat betreft moderne games mag je hier niet te veel van verwachten.

Een stapje hoger zijn laptops met een Nvidia Geforce MX150 videochip. Dit is een aparte chip, die ook eigen videogeheugen heeft. Bij een geïntegreerde videochip wordt gebruik gemaakt van het RAM-geheugen, dat minder snel is. Als je bijvoorbeeld Fortnite of Minecraft wilt spelen, raden we minimaal een MX150 aan. Voor zwaardere games, zoals FIFA of Battlefield, raden we minimaal een Nvidia GTX- of RTX-videochip aan.

Aangezien niet elke game even zwaar is en daardoor andere systeemeisen heeft, is het aan te raden om goed na te gaan welke eisen de games die je wilt spelen hebben. Deze staan vaak vermeld op de doos of op bijvoorbeeld Steam. Daarnaast kun je ze gemakkelijk achterhalen door te googlen op ‘[naam game] system requirements’. Tot slot zijn er sites zoals Game-debate.com waar je specificaties van een computer in kunt voeren om te zien hoe goed een specifieke game dan zal draaien.

Wat is een convertible (2-in-1) laptop?

Bij convertible of 2-in-1 laptop is het scherm een aanraakscherm en is het scherm 360 graden draaibaar, zodat de laptop in allerlei standen kan staan. Je kunt het scherm bijvoorbeeld helemaal omklappen, zodat je een soort grote tablet hebt. Windows schakelt hierbij over naar een speciale tabletmodus. Klik hier voor alle convertible laptops.

Wat is een Ultrabook?

Ultrabook is een naam die ooit door Intel is geregistreerd voor laptops die bepaalde Intel-hardware bevatten, een lange batterijduur moesten hebben en die vooral dun en licht waren. Tegenwoordig is het meer een soortnaam voor dunne en lichte laptops en zijn er bijvoorbeeld ook laptops met andere hardware die je een Ultrabook zou kunnen noemen. De ZenBooks van Asus en Apple MacBooks zou je bijvoorbeeld Ultrabooks kunnen noemen.

Andere zaken om op te letten?

Kijk bijvoorbeeld naar het aantal USB-aansluitingen van de laptop en bedenk of dat genoeg voor je is. De behuizing van de laptop kan van kunststof zijn of (deels) van metaal. Daarnaast is het goed om te weten dat er steeds minder laptops met DVD-speler zijn. Er zijn laptops met toetsenbordverlichting, waardoor je ook in het donker door kunt werken, en laptops met een vingerafdrukscanner voor gemakkelijk aanmelden bij Windows. Alle laptops zijn voorzien van wifi, een webcam, SD-kaartlezer en aansluitingen om een monitor aan te sluiten (zoals HMDI of DisplayPort).

Wat betreft accessoires is een tas of sleeve aan te raden als je de laptop veel mee wilt nemen. Daarnaast kunnen een extern toetsenbord, muis of monitor het werken aangenamer maken als je veel achter de laptop zit.