31.197 klanten beoordelen onze winkels met een 9.1

Al meer dan 50 jaar dé elektronicaspecialist

100 winkels door heel Nederland

Achteraf betalen via Klarna

Winkelzoeker

Heb ik een soundbar nodig?

Alles over soundbars

Wat is een soundbar?

Onze mooie dunne TV’s van tegenwoordig geven haarscherp beeld en zien er prachtig uit, maar hebben één nadeel ten opzichte van de grote beeldbuistelevisies van vroeger: het geluid is vaak minder omdat er in de behuizing minder ruimte is voor luidsprekers. Mocht je beter geluid uit je TV willen, dan kun je dit gemakkelijk oplossen door een soundbar aan te sluiten op je TV. Een soundbar is een losse ‘balk’ die je voor je TV plaatst en waarin luidsprekers zitten. Sommige soundbars kunnen ook aan de muur worden gehangen, voor wanneer je TV ook aan de muur hangt. De luidsprekers in de soundbar zorgen voor een voller en krachtiger geluid. Met name de lage tonen gaan er flink op vooruit met een soundbar. Actiefilms- en games worden hierdoor veel intenser.

Bekijk alle soundbars

Wat is een soundplate?

Een soundplate heeft dezelfde functie als een soundbar, maar is anders van vorm. Een soundplate is een soort platform waar de TV op staat. Dit kan handig zijn als je weinig ruimte rondom je TV hebt, waardoor het neerzetten van een soundbar lastig wordt.

Bekijk alle soundplates

Welke soundbar heb ik nodig?

Dat hangt natuurlijk erg van je wensen, situatie en budget af. Het is in ieder geval aan te raden om de soundbar qua formaat in proportie te hebben met de TV. Sommige soundbars zijn aan de lange en/of hoge kant, waarbij het niet zo mooi staat als de soundbar breder is dan de TV. Een soundbar die te hoog is kan de ontvanger van je afstandsbediening of zelfs het beeld blokkeren. Let hier dus op.

Handig om te weten is in ieder geval dat je wanneer je een TV van een bepaald merk hebt, je niet per se een soundbar van dat merk nodig hebt. Technisch gezien werkt alles met elkaar, al kan het qua design mooier zijn om alles van het zelfde merk te hebben.

Heb ik een soundbar met subwoofer nodig?

Dat hangt er sterk vanaf in hoeverre je van lage tonen houdt. Er zijn soundbars met een ingebouwde subwoofer, die al veel betere lage tonen geven dan de ingebouwde speakers van de meeste TV’s. Wil je echt diepe bastonen voor je muziek, series, films en games, dan is een soundbar met een aparte subwoofer aan te raden. De subwoofer is meestal draadloos (alleen de stroom gaat via het stopcontact), zodat je die mooi uit het zicht kunt zetten.

 

Surround sound met (draadloze) achterspeakers

Bij sommige soundbars kun je (draadloze) achterspeakers aansluiten voor de échte surround sound-ervaring. Hoewel soundbars absoluut een ruimtelijker geluid geven is het nog beter om fysieke speakers achter je te hebben.

Moet de soundbar van hetzelfde merk zijn als de TV?

Technisch gezien hoeft dit niet, aangezien alle merken gebruikmaken van standaarden als HDMI. Vaak zijn soundbars en TV's binnen hetzelfde merk wel op elkaar afgestemd qua ontwerp, waardoor het mooier oogt. In een enkel geval krijg je wel meer functionaliteit, zoals bij Samsung. Bij een QLED TV vanaf de Q90T-serie en een bijpassende soundbar kun je gebruikmaken van Q-Symphony, waarbij de soundbar samenwerkt met de speakers aan de bovenkant van de TV. Normaal gesproken worden de speakers van de TV uitgeschakeld als er een soundbar wordt aangesloten, maar in dit geval dragen ze bij aan een betere geluidsbeleving.

TV met ingebouwde soundbar

Als je wel een soundbar wilt maar geen apart apparaat, zijn er ook TV's met een geïntegreerde soundbar. Zo zijn TV en soundbar één geheel. Deze TV's bevinden zich meestal aan de bovenkant van de markt, zoals de Philips 65OLED984. De TV's van Philips zijn voorzien van een soundbar van Bowers & Wilkings.

Wat is Dolby Atmos?

Dolby Atmos is een techniek die afkomstig is uit de bioscoopwereld en die sinds een paar jaar ook voor thuis geschikt is gemaakt. Bij Dolby Atmos komt het geluid van alle kanten, ook van boven. Als het regent in een scène dan hoor jij dat ook zo, net zoals je een overvliegend vliegtuig hoort alsof het echt over jou heen vliegt. Met Dolby Atmos zit je middenin de actie. Dolby Atmos maakte oorspronkelijk gebruikt van fysieke speakers aan het plafond, maar kan ook gesimuleerd worden door middel van weerkaatsing. Dit werkt door middel van naar boven gerichte speakers in de soundbar die het geluid via het plafond weerkaatsen en zo van boven laten komen.

Bekijk soundbars met Dolby Atmos

Hoe sluit ik een soundbar aan?

Een soundbar is op drie manier aan te sluiten. Check eerst welke aansluitingen je hebt op je TV en soundbar.

HDMI (ARC): Als je zowel een TV als soundbar hebt met een HDMI ARC-aansluiting hebt, gebruik je bij voorkeur deze manier van aansluiten. ARC staat voor ‘Audio Return Channel’ en tussen de TV en soundbar beide kanten op audio versturen. Zo heb je geen andere kabels dan de HDMI-kabel nodig om geluid via de soundbar te horen. Niet elke HDMI-aansluiting is ARC, maar als ARC ondersteund wordt staat het bij de aansluiting. Bij HDMI kun je het volume van de soundbar regelen met de afstandsbediening van je TV

Optisch: een optische aansluiting (ook wel 'Toslink' genoemd) is een digitale aansluiting, die gebruik maakt van een zeshoekige kabel. Je herkent een optische aansluiting op je TV aan de tekst ‘Digital Audio Out’. De aansluiting kan zijn afgedekt met een plastic dopje. Als je je soundbar aansluiting met een optische kabel moet je het geluid van de soundbar apart bedienen, dit gaat niet met de afstandsbediening van de TV.

Analoog: deze manier maakt gebruik van de hoofdtelefoonaansluiting van de TV. Je gebruikt een 3.5mm audiokabel om de TV met de soundbar te verbinden. Deze manier van aansluiten is analoog en biedt de minste geluidskwaliteit. Wel bedien je het geluid van de soundbar met de TV-afstandsbediening.

De populairste soundbars van dit moment