31.197 klanten beoordelen onze winkels met een 9.1

Al meer dan 50 jaar dé elektronicaspecialist

100 winkels door heel Nederland

Achteraf betalen via Klarna

Winkelzoeker

LED, OLED, QLED en meer

Alles over beeldkwaliteit

Hoe wordt de beeldkwaliteit van een TV bepaald?

Dit is afhankelijk van een aantal factoren.

Welke resolutie moet mijn TV hebben?

Het scherm van een TV is opgebouwd uit pixels (een afkorting van ‘picture element’). Een pixel is een klein vakje dat licht uitstraalt en zo met de andere pixels het beeld vormt. De resolutie is het aantal pixels horizontaal en het aantal pixels verticaal. Hoe hoger de resolutie hoe scherper het beeld. De meeste TV’s zijn tegenwoordig 4K (ook wel Ultra HD genoemd) en hebben 3840 pixels horizontaal en 2160 verticaal. Dit wordt weergegevens als 3840x2160. De benaming 4K komt hierbij van de bijna 4000 pixels horizontaal. De meeste televisies zijn  met HD (1280x720), Full HD (1920x1080) en tegenwoordig zelfs 8K-resolutie (7680x4320). Wat voor jou ideaal is hangt af van je wensen. Voor in de slaapkamer kan een lagere resolutie prima zijn, maar als je graag games speelt of films en series kijkt, is een hogere resolutie aan te raden.

HD TV’s | Full HD TV’s | 4K TV’s | 8K TV’s

Welke typen TV zijn er?

Er zijn drie soorten technieken te onderscheiden, die in TV’s worden gebruikt.

Wat is een LED TV?

LED staat voor 'Light-emitting diode' (lichtuitstralende diode) en heeft betrekking op de achtergrondverlichting van een TV. Voor de LED's werden hiervoor lichtbalken gebruikt (CCFL's). Achtergrondverlichting met LED's heeft als voordelen dat het energiezuiniger en compacter is, waardoor de TV dunner gebouwd kon worden. LED TV’s zijn er in veel varianten, van basis tot topmodel.

Klik hier voor alle LED TV’s

Wat is een OLED TV?

Bij een OLED TV ('Organic Light-emitting diode') wordt gebruik gemaakt van diodes (kleine lampjes) die zelf oplichten. Hierdoor is er geen achtergrondverlichting nodig, waardoor het scherm van een OLED TV nóg veel dunner is dan een lcd-scherm. Als je een OLED TV van de zijkant bekijkt is deze aan de bovenkant prachtig dun, met aan de onderkant een verdikking voor de aansluitingen en elektronica. Aangezien de beeldpunten van een OLED-scherm individueel licht geven, kunnen ze ook individueel uitgeschakeld worden. Een uitgeschakelde pixel is gewoon zwart waardoor een OLED TV perfect zwart weer kan geven. OLED TV’s behoren tot de top qua TV’s en worden gemaakt door verschillende fabrikanten in verschillende uitvoeringen en formaten.

Wat is OLED Evo?

TV's met OLED Evo maken gebruik van een OLED-beeldpaneel met een tot 20% hogere helderheid. Deze panelen zijn te vinden in de hogere OLED-modellen, zoals de G1-serie van LG, de A90J-serie van Sony, de OLED936-serie van Philips en de JZ2004-serie van Panasonic.

Klik hier voor alle OLED TV’s

Wat is een QLED TV?

QLED is een technologie van Samsung, waarbij de Q staat voor ‘Quantum’. Een Samsung QLED is gebaseerd op piepkleine nanokristallen, die als speciale laag worden toegevoegd over het LCD-scherm. De nanokristallen lichten op in een specifieke kleur zodra er licht op schijnt. Het formaat van de quantum dot nanokristallen is bepalend voor de kleur die wordt getoond. Aangezien het formaat van deze kristallen zeer nauwkeurig kan worden ingesteld, is het kleurbereik van een Quantum dot beeldscherm veel groter dan een beeldscherm zonder Quantum dot technologie. Samsung QLED TV’s zijn er in verschillende series, waarbij het design, de functies en de beeldkwaliteit oplopen per serie. Aan de top van de reeks staan de modellen met een 8K-resolutie.

Klik hier voor alle QLED TV’s

Bij Neo QLED wordt gebruikgemaakt van Mini LED-techniek. Bij Mini LED zijn de LED's die worden gebruikt voor de achtergrondverlichting 40x kleiner dan normale LED's. Hierdoor passen er meer LED's in de TV, voor fijnmazige achtergrondverlichting en dus beter beeld. Neo QLED TV's zijn er in 4K en 8K.

Klik hier voor alle Neo QLED TV's

Wat is beter: OLED of QLED?

Deze vraag komt vaak voorbij en hierop is geen simpel antwoord te geven. Beide technieken zorgen voor een top-beeldkwaliteit en hebben hun eigen sterke kanten. Het komt met name neer op persoonlijke voorkeur en de omstandigheden waaronder je TV kijkt. OLED heeft als sterk punt de perfecte zwartweergave, waar QLED een hogere helderheid tegenover stelt - dat kan handig zijn als je TV kijkt met veel daglicht. Vlak ook een 'gewone' LED TV niet uit. Ook hier zijn topmodellen met een fantastische beeldkwaliteit.

Wat doet de achtergrondverlichting?

De achtergrondverlichting schijnt van achter het scherm door de pixels en zorgt zo (mede) voor het beeld. Naast OLED (waar de pixels zichzelf verlichten) zijn er twee manieren waarop de verlichting in een TV kan werken: edge-lit en full-array. Bij edge-lit bevinden de LED's zich aan de randen van het scherm en wordt door middel van spiegels het licht over het scherm verdeeld. Bij full-array zitten de LED's in een raster over de hele achterkant van het scherm. Hierdoor kan preciezer bepaald worden welke delen van het scherm licht en welke donker moeten zijn. Stel je je bijvoorbeeld donkere scène voor met alleen de maan erin. Uiteraard moet alleen de maan verlicht worden. Met full-array kan preciezer alleen dát deel worden verlicht. 

Hoeveel Hertz heeft mijn TV nodig?

De beeldverversing wordt weergegeven in Hz (Hertz), waarbij het aantal Hertz staat voor hoe vaak het beeld per seconde wordt ververst. Hoe hoger dit getal, hoe vaker het beeld wordt ververst en hoe vloeiender en rustiger het beeld zou moeten zijn. De meeste TV’s zijn 50Hz, maar de wat hogere modellen zijn 100Hz. Deze kunnen snelle bewegingen (bij sport, maar ook actiescènes) beter weergeven. Sommige fabrikanten verhogen softwarematig het aantal Hz, waardoor het lijkt alsof een TV honderden of duizenden Hz heeft, maar het blijft in de basis een beeldpaneel van 50 of 100Hz. Alle TV's met 100Hz hebben ook minimaal een 4K-resolutie, waardoor het beeld naast vloeiend ook haarscherp is.

Wat is HDR?

HDR staat voor High Dynamic Range en in het kort zorgt HDR ervoor dat zowel de lichte als de donkere delen van het beeld goed worden weergegeven. In het verleden sloot dit elkaar uit, maar met HDR kan het nu allebei. Er zijn verschillende HDR-standaarden (HDR10, HLG, Dolby Vision en Technicolor), waarbij HDR10(+) en HLG de meestgebruikte zijn.